Nytt

Amnesty International fremla tirsdag en rapport om voldtekt i de nordiske land. For Sveriges del er tittelen: Fallet nedlagd. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anslår at det begås 30.000 voldtekter årlig i Sverige. Det er et uhyggelig tall. Men bare 3.500 ble anmeldt i 2007. Av dem havnet bare 12 prosent for en domstol.

Fokus för rapporten ligger på själva rättsprocessen. Hur domstolar sedan dömer har Katarina Bergehed inte gått närmare in på. Under 2007 polisanmäldes över 3 500 våldtäkter mot flickor och kvinnor över 15 år, av dessa prövades knappt tolv procent i domstol. Dessutom belyser rapporten att det finns ett stort mörkertal vad gäller utförda våldtäkter. Enligt Brottsförebyggande rådets utredning, Nationella Trygghetsundersökningen, uppskattas att omkring 30 000 våldtäkter kan ha begåtts under 2006. Samma år anmäldes 3 000 våldtäkter.

Våldtäkt: Hård Amnestykritik mot rättsväsendet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mest lest