Kategori: Kultur

En museumsdirektør med politisk korrekt trangsyn

Identitetspolitikken har også nådd en private kunstinstitusjon som Astrup Fearnley. Solveig Øvstebø har tatt med seg identitetspolitikken fra USA, der opptatthet av rase, hudfarge og kjønn ikke kjenner noen grenser.

Les mer»

Kulturrådets superstipend til Bjarne Melgaards pung

Årets stipend til Bjarne Melgaard fra Kulturrådet var på bortimot 2,8 millioner fordelt på et bestemt antall år. Mange av hans kolleger synes denne tildelingen var unødvendig. Melgaard har ingen problemer med å brødfø seg selv.

Les mer»

Gravsteinen i Fredensborgveien 12, Oslo

Foto: Roy I Fredensborgveien 12 rett bak forhenværende Deichmanske Bibliotek og Krist Kirkegård finnes det en gravstein med et dødningehode i piratstil innmurt i veggen. En gravstein som det antas ble tatt fra kirkegården like ved, som ble anlagt under det siste store pestutbruddet i 1654, da 40% av Christianias befolkning mistet livet på fire […]

Les mer»

Folkekjær kunst på liv og død

I et komplisert menneskeliv kan mye true den elementære, biologiske trangen til å leve. Folkekjær kunst styrker det livsdyktige i oss, det som gjør at vi ikke gir opp.

Les mer»

Nytt utkast til minnested på Utøykaia

I uken som gikk godkjente Hole kommunestyre det nye forslaget til minnemonument på Utøykaia De kunstneriske løsningene er fint tilpasset naturen og bebyggelsen, mens de 77 vridde søylene skaper en forsiktig uro i komposisjonen, som om noe smertelig har tatt bolig i bronsen.

Les mer»

Arkeologer har avdekket 27 skjeletter i kongsgårdruiner på Avaldsnes

Under undersøkelser av kongsgårdruinene på Avaldsnes i Karmøy kommune ble det oppdaget skjeletter som kan stamme fra middelalderen.

Les mer»

Gaia Malbec 2018

Fra Mendozadistriktet på østsiden av Andesfjellene i Argentina har vi funnet fram en vin fra et strøk kjent for sin sedimentære avleiringsjord. Sammen med høyden, den tørre lufta og de store temperatursvingninger mellom natt og dag er det med på å legge forholdene til rette for dyrking av smakfulle vindruer. Spesielt druevarianten Malbec gir gode […]

Les mer»

Krigen er alle tings far

Filmer om krigen er som oftest dreid om helter eller mennesker som befinner seg i ekstreme situasjoner. Men de fleste levde jo som vanlig i den grad det lot seg gjøre. Danmark var i likhet med Norge okkupert under store deler av andre verdenskrig, og livet måtte jo gå videre — måtte det ikke det?

Les mer»

Herr Walther og hans lindetre

Illustrasjon fra Codex Manesse, første halvdel av 1300-tallet. Walther von der Vogelweide – selv navnet er poesi og klinger som den vakreste musikk! Men så er han også den mest berømte minnesangeren i tysk middelalder og vurderes som den største tyske lyrikeren før Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) i Han ansees å ha en språklig […]

Les mer»

Sex & drugs & bestemor

To gutter og en jente rømmer kjernefamilien, har følsom sex, røyker hasj og blir trakassert av streitinger. Møt ny forfatter fra Stavanger: Henrik Øxnevad

Les mer»

Mest lest