Kategori: Kultur

Hullene i Nasjonalmuseets kunstsamlinger

I alt surret mellom Nasjonalmuseet og kunstsamleren Stein Erik Hagen, om han skal donere samlingen, deponere den, eller bare låne ut verker til museet, får publikum inntrykk av at Hagens Canica-samling representerer et uunnværlig, kunsthistorisk supplement av nasjonal betydning.

Les mer»

Figurativ billedhugger med diffus tematikk

Det er greit å lage menneskefigurer uten individuelle trekk, det finnes massevis av gode skulpturer i den sjangeren, men Nico Widerbergs figurer er formmessig både slappe og anatomisk utydelige, til tross for fin overflatebehandling i de store steinskulpturene.

Les mer»

Kongelig åpning av Hagen-kunst i Danmark

Stein Erik Hagen fastslår at hans kunstsamling aldri vi bli donert til vårt Nasjonalmuseum. «Jeg vil ti ganger heller gi den bort til Danmark», sier han. Grunnen er kritikk i mediene.

Les mer»

Fra norsk visekunst – Jens Gunderssen

Frans Hals (1582-1666) – Luttspilleren (c. 1623-24) Olje på lerret, 70 x 62 cm, Louvre, Paris. En god venn minnet meg forleden på at vi i tenårene ofte satt hjemme hos ham og lyttet til viser av Jens Gunderssen (1912-1965). Det var da jeg vandret inn i visenes verden og oppdaget verdiene der. Gode tekster […]

Les mer»

Blodfattig formalisme i maleri og skulptur

Årets første utstilling i Galleri Riis er todelt; en maler i den ene avdelingen og en skulptør i den andre: Svenske Fredrik Søderberg, er en rutinert billedkunstner med en særpreget, figurativ produksjon bak seg, skjønt på dagens utstilling har figurasjonen skiftet ham. Søderbergs med-utstiller, Marie Buskov, viser et utvalg konstruktivistiske skulpturer og akvareller som er gjennomført abstrakte. Her er det streng form i geometrisk dressur.

Les mer»

Internasjonal smykkekunst på bunnivå

Det virker som om heslighetens estetikk har blitt en bastant norm i både kunsthåndverket og den smykkeorienterte kreativiteten. Målsetningen nå er ikke å skape noe vakkert og velformet, noe mennesker kan glede seg over, men å vise skyggesidene.

Les mer»

Barbara Vetland – Livsformer

Noen ord rundt Barbara Vetlands utstilling Livsformer, som vises i Galleri Heer i Oslo til og med den 10. februar.

Les mer»

Barbara Vetland i Galleri Heer

Tilkobling Lørdag den 26. januar kl. 12.00 åpner Barbara Vetland, som mange også vil kjenne som artikkelforfatter her på Document, en utstilling kalt Relieffer i Galleri Heer. Adressen er Seilduksgata 4b, på hjørnet mot Markveien, like i nærheten av Paulus kirke på Grünerløkka i Oslo. Utstillingen vil vises til og med den 10. februar. Utstillingen […]

Les mer»

Utdatert formalisme på hodeløse premisser

Å bevege seg inn i Espen Dietrichsons form- og billedverden er som å gå 60 år tilbake i tid, da de abstrakte og formalistiske kunstidealene hadde høysesong.

Les mer»

Kaosbilder i en apokalyptisk tid

Om kunstneren Henrik Placht, som nå stiller ut i Galleri Haaken, er en venstreradikal dommedagsprofet, fremgår ikke av galleriets presentasjon, men som kunstner tar han det for gitt at kloden nærmer seg undergangen.

Les mer»

Mest lest